Maraqli melumatlar

Yutulan Sakıza Ne Olur?

Yutulan sakıza ne olur? Yutulan sakızın özellikle sindirim sistemine ne gibi zararları bulunmaktadır? Küçük, büyük, yaşlı, genç demeden sakızı çiğniyoruz ve bu durumdan büyük bir keyif alıyoruz. Ancak sakızla ilgili dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Sakız yuttuğumuzda içimizde yıllarca kalır mı? Yutulan bir sakızın vücutta ortalama 10 yıl kadar kaldığı söylenmektedir. Uzmanlar da bundan dolayı bireylerin sindirim sisteminde birtakım olumsuzluklara yol açtığını bildirmektedir. Peki sakızı yuttuğumuz zaman ne gibi olumsuzluklara sebebiyet verdiğini uzman doktorların görüşü eşliğinde dilerseniz daha ayrıntılı bir şekilde anlatalım. Sakız bilindiği üzere çeşitli maddelerden yapılıp kullanılmakta olan bir ürün. Sakız orijinal olarak sakız ağacından veya reçinesinden elde edilmektedir. Ve seri bir üretim ile sakızın petrokimya ürünleri olan polimerlerden yapıldığı bilinmektedir. Yani sonuç olarak sakız, sindirim sistemi tarafından sindirilemeyen, beslenme anlamı itibari ile vücuda herhangi bir biyolojik katkısı olmayan bir maddedir. Çok sakız yutmak zararlı mı? Elbette ki herkes hayatında en az 1 defa olsun sakız yutmuş olabilir. Bu vakalar aslında özellikli vakalardır. Peki bu tür vakalarda anlatılan olgularda ne gibi özellikler görülmüştür? Tek başına sakız yutmaktan ziyade saç yutmak şeklinde görülebilen vakalara da rastlanıldığı uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Saç yutulduğu vakit, saç bir iskelet oluşturmaktadır. Sakız ile birlikte yutulduğu vakit ise harç şeklinde sakızı adeta bir bulamaç haline getirip mideden boşalmasını engelleyebilmektedir. Sakızın sindirilemediği durumlarda ise zararlı etkilerinin olabileceği söylenmektedir. Sindirim sistemindeki asidin ve enzimlerin sakızdaki temel madde halinde olan elastik polimerleri yok etmektedir. Fakat tüm yabancı maddeler gibi o da sonunda vücuttan atılmaktadır. Ve bu durumun genel itibari ile çocuklarda görülebileceğini de belirtmekte yarar var. Uzmanlar bu duruma tıp dilinde ‘Bezoar’ adını vermektedir. Bezoar adı verilen bu sistemik durum, insanların dışında hayvanlarda da bu duruma rastlanıldığı ve bağırsak veya midedeki birtakım maddeleşmiş liflerin küme haline gelip birlikte oluşturmuş olduğu sertlik anlamını ifade etmektedir. Eğer bu kümeleşmiş topaklar veya sakızlar alınmaz ise midede yıllarca kalabilmektedir. Midede yer kümeleşmiş halde bulunan bu sakızlar veya sakızla birlikte yutulmuş saç topakları, uzmanlar tarafından endoskopi veya cerrahi yöntemler ile çıkarılabilmektedir.  Sonuç olarak sakızın yutulmaması uzmanlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Yutulan sakıza ne olur? Çocukların midesinde meydana gelen bu kütleler hangi duruma sebebiyet vermektedir? Örneğin;

загрузка...
  • Erken doygunluk hissi
  • Bulantı
  • Kusma gibi problemlere sebebiyet verebilmektedir.
  • Bazı durumlarda da ‘ Bezoar ’ adı verilen bulamaç türündeki kitlelerin içerisinden bazı kütlelerin kopması sonucu daha dar çaplı bağırsak lümerinin ince bağırsak gibi organlara giderek tıkanmasına yol açabilmektedir.

Sakızın Yutulmasından Ziyade Çiğnenmesinin Vücudumuza Ne Gibi Katkıları Bulunmaktadır?

Sakızın yutulması yarardan ziyade vücuda zarar getirmekte fakat sakızın çiğnenmesinin ise vücuda zarardan çok yarar getirmektedir. Şöyle ki;

  • Bağırsakların hareketinde bağırsakların mantalitesinde bir azalma ortaya çıkabilmektedir. Bu aslında fizyolojik bir tepkidir.
  • Ameliyat sonrasında sakız çiğnemek, bağırsakların hızla harekete geçmesini sağlamaktadır.
  •  Belirtilen özelliklerin yanı sıra sakız çiğnemenin sindirim sistemini kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
  •  Diğer bir yararı ise bağırsak ve mide hareketlerini kolaylaştırmaktadır.
  • Bununla birlikte sakız çiğnemenin ağız sağlığına da olumlu katkı yaptığı bilinmektedir.

Özellikle sentetik sakızlarda aspartam gibi yapay tatlandırıcılar bulunmaktadır. Bunlar ise midede gaz problemlerine ve şişkinliğe yol açmaktadır. Bunun dışında sonuç olarak, yukarıda da belirtilen bazı özel durumlar haricinde (Bezoar) sakızın 1 defa veya daha az yutulması uzmanlar tarafından bildirilen açıklamalar neticesinde ebeveynleri telaşa sokmamalıdır.

загрузка...

Oxşar yazılar

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

enteresan bilgiler
Close
Back to top button