Maraqli melumatlar

VPN nedir?

Bugün en acil sorulardan biri VPN nedir? soru. Belki de birçok kişi VPN hakkında bir şey bilmiyordu ve buna ihtiyaç duymuyordu. Ancak son zamanlarda, her birimizin bir VPN’e ihtiyacı var. Bazı insanlar VPN kullanırken hala tam olarak ne kullanıyor? O nasıl çalışır? habersiz.

загрузка...

VPN nedir? VPN – Sanal Özel Ağ, internet teriminin kısaltılmış bir versiyonudur. Temelde, bir IP adresi ile bağlanmanıza izin veren başka bir hizmettir. VPN, herhangi bir ağa bağlanırken bağlantınızı sağlar ve bağlantınızı şifreler ve kimliğinizin bulunmamasını sağlar. Bir VPN ile, ülkenizdeki yasaklı sitelere, kısıtlanmış sitelere veya IP’lere de bağlanabilirsiniz. Aynı zamanda VPN sistemi, üçüncü şahısların ne yaptığınızı görmesine izin vermeyen, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm bilgileri şifreleyen bir güvenlik sistemi olarak kullanılabilir.

Bazı şirketler ücretsiz bir VPN hizmeti sunarken, diğerleri ücretli bir VPN hizmeti sunar. Her VPN programının kendine has özellikleri vardır. Bu özellikler esas olarak hız, çoklu bağlantı, güvenlik duvarları, ödemeler, sunucu konumları ve daha birçok özellik tarafından sunulur.

загрузка...

VPN gizliliğinizi korurken, internette yaptığınız her harekette dijital iz bırakmadan tüm web sayfalarına herhangi bir kısıtlama olmaksızın erişmenizi sağlayan bir sistemdir. Bu hizmeti alabileceğiniz güvenli bir VPN sağlayıcısına ihtiyacınız var.

VPN, iki bilgisayar arasındaki verileri sanal bir tünel aracılığıyla şifreler. Kullanıcılar, bir VPN bağlantısı üzerinden güvenli bir şekilde bilgi aktarabilir. Bunun nedeni, iletilen bilgilerin her zamankinden farklı olarak şifrelenmiş biçimde gönderilmesidir. Bilgi iki VPN noktası arasında bir noktadan diğerine gönderildiğinde, bu paket diğer tarafta şifrelenir ve şifresi çözülür. Bilgiler ayrıca açık bir şekilde sunulur. Bu nedenle teknoloji tehlikeli alanlarda daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

“VPN teknolojisinde bilinmeyen bir şirket vatandaşların bilgi ilişkilerinin kurulmasına katılıyor. Daha önce teknoloji kullanımının iki tarafı olsaydı, şimdi üç tarafı var. Şu anda VPN kullanımında riskler vardır. Örneğin, kişisel verilerin yanı sıra telefondaki kişiler, fotoğraflar, erişim kodları ve diğer bilgilere el konulması her an alınabilir ve kullanılabilir, “Azerbaycan İnternet Forumu Başkanı Osman Gündüz.

загрузка...

VPN nasıl çalışır?
Bir VPN birçok protokol ve teknoloji kullansa da, temelde bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu karşı ağa şifrelenmiş (kripto olarak) bir tünel açar. Bu tünelden iletilen veriler dışarıdan bakıldığında şifreli olduğu için dışarıdan izlenemez. Konuyu bilen güvenlik uzmanları, şifrelenmiş verilerin akışını görür, ancak içeriğin ne olduğunu anlamaz (çok zayıf bir güvenlik kullanmadıkça). VPN çözümleri, bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza özel bir ağ sürücüsü yükler (veya mobil cihazınıza dağıtır) ve bu noktada sanal bir ağ bağdaştırıcısı görevi görür ve size ağdan ona bir IP numarası atar. Bu şekilde izin verilen uygulamaları veya yerel adresleri görüntüleyebilirsiniz.

загрузка...

Ne tür VPN sistemleri ve kullanım alanları var?
Bugün 3 popüler VPN kullanımı var. Bunlardan biri, ev bilgisayarınızdan bir sisteme, hizmete veya ofis bilgisayarına bağlanmanıza izin veren VPN sistemleri gibi nasıl çalıştığının temel mekanizmasıdır. Bu sistem sayesinde uzaktaki bir ağa giriş yapabilir ve orada olduğu gibi çalışabilirsiniz. Bunu çok güvenilir bir şekilde yapabilirsiniz.

İkinci kullanım alanı ise iş kullanımı dışında ülkemizde oldukça yaygın olan, trafiğin tamamını toplu olarak alan ve farklı bir yerden (genellikle başka bir ülkeden) İnternet’e erişim sağlayan sistemlerdir. Bu VPN teknolojisinin avantajlarından biri, özellikle sosyal ağlarda çalışmasıdır. Örneğin, şifreleme ve bağlı olduğunuz bir kablosuz ağ var. Bir şifre varsa, ağa bağlı diğer bilgisayarlar, şifre olmasa bile, çevrenizdeki herkes buradaki bilgileri görebilir ve sizinle veya çalıştığınız şirketle ilgili saldırı vektörleri oluşturmak için sosyal mühendislik tekniklerini kullanabilir. Bu noktada etkinleştirilen VPN sistemi, bilgisayarınızdan veya mobil cihazınızdan ağdan uzakta “koklama” (veri paketlerini izleme, toplama ve analiz etme) gibi neredeyse tam bir güvenlik sağlar. Şu andan itibaren, hangi hizmeti kullandığınızı belirtmeden İnternet’te gezinebilir, belgelerinizi bulut hizmetlerinden senkronize edebilir ve güvenli olmayan FTP hizmetleri aracılığıyla dosyaları daha güvenli bir şekilde gönderebilirsiniz.

En son VPN türü, özellikle oyuncuların hayatını kurtaran ve yönlendirme sorunları nedeniyle artan sunucu yanıt sürelerini (ping) azaltan özel sistemlerdir. Bu sistem, internet servis sağlayıcınızın oyun verilerini ayırt etmeden noktadan noktaya atlama sorununu çözer ve sizi daha kısa bir rotaya götürür ve özellikle MMO denilen çok oyunculu çevrimiçi oyunlarda gözle görülür bir etkiye sahip olabilir ve gerginliği azaltabilir. Önceki VPN çözümünden daha ucuz olabilir.

En çok önerilen VPN bağlantıları şunlardır:
Hotspot, Shield, ZenMate, TOR, Onavo

İyi bir araştırma yapmadan ücretsiz bir VPN hizmeti kullanırsanız güvenlik problemi yaşayabilirsiniz.VPN hizmeti verdiği hizmet karşılığında sizden bilgilerinizi alabilir.
Kullandığınız internet hızı yavaş olsa bile bir VPN kullanabilirsiniz. Ayrıca yasaklı sitelere girerek ve daha az iz bırakarak internette kolayca gezinebilirsiniz. Yasaklı sitelere erişime izin veren bir VPN aslında bu amaç için yaratılmadı.

Oxşar yazılar

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

enteresan bilgiler
Close
Back to top button