Maraqli melumatlar

Tavuklar İsterse Uçabilir Mi?

Tavuklar da uçma yeteneği çok az olsa da vardır. Genel olarak bahçelerde, çiftliklerde ve çatı gibi alanlarda yürüyerek gezdiğini gördüğümüz tavuklar aslında uçma yeteneğine de sahiptir. Fakat uçma yetenekleri hiç gelişmemiştir. Çok kısa bir mesafe aralığında uçma özelliğini kullanabilse de uzun mesafe uçuşu gibi bir yeteneği bulunmamaktadır. Bunun pek çok nedeni bulunmakla birlikte en önemlisi sahip oldukları ağırlıktır. Tavukların herhangi bir nedene bağlı olarak ya da olmayarak göç gibi içgüdüsel davranışları bulunmamaktadır. Uçma yeteneğine sahip olmak ve geliştirmek için kuşlarda içgüdü oldukça önemlidir. Bu nedenden dolayı da tavuklar uçma konusunda çaba sarf etmemektedir. Bu nedenlerden dolayı kuşlar kendi içerisinde sınıflandırılırken tavuklar uçamayan kuşlar grubuna eklenmektedir.

загрузка...

Tavuklarda Uçma Yeteneği Var Mıdır?

 Tavuklar da uçma yeteneği yok denecek kadar azdır. Bulundukları yerden en kısa ve yakın mesafeye doğru uçma işlemi gerçekleştirebilmektedirler. Uçma denildiğinde herkesin aklına normal kuşların yaptığı eylem gelmektedir. Bu bakımdan düşünülecek olursa tavuklar uçamamaktadır. Tavuklar yaratılışları itibariyle oldukça kısa kanatlara sahiptir. Sahip oldukları fiziksel ağırlığa göre kanatları son derece kısa ve hassastır. Bu nedenden dolayı tavuklar herhangi bir nedenle kaçmak istediğinde uçma özelliğini kullanamamaktadır. Bu durum tavukların sahip olduğu en büyük dezavantajlar arasında yer almaktadır. Herhangi bir saldırı anında kendilerini savunmaları bu nedenden dolayı oldukça güçtür. Kanat çarpmaları esnasında dikkatli gözlenecek olursa düzensiz bir kanat çırpma halleri olduğu görülmektedir. Tavuklar da uçma yeteneği olmamasının bir diğer nedeni ise tavuklarda dikkatsizlik ve fiziksel işleyişi kontrollü şekilde takip edememe hali görülmektedir. Bu durum nedeni ile uçma işlemi yapmaya çabalayan ve uçtuğunu sanan tavuklar aslında zıplama işlemi gerçekleştirmektedir. Tavuklar bu nedenden dolayı sürekli olarak zemin üzerinde gezmektedir. Tavukların birbirinden farklı pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasında en özgür, hırslı ve inatçı olanları sahipsiz gezen yaban tavuklarıdır. Dışarda pek çok olumsuz koşula ve düşmana karşı yaşam mücadelesi vermektedirler. Fakat bu durumda yaşayan tavuk türleri ile uçma konusunda kabiliyet sahibi değildirler. Tavuklar da uçma yeteneği gelişmesine engel olan bir diğer durum ise beslenme şekilleridir. Tavuklar toprak üzerinde ve altında bulunan besin maddeleri ile beslenmektedir. Sivri gagaları ile toprak içinde yer alan solucan ve böcek çeşitleri ile beslenmektedirler. Bunun dışında insan eliyle beslenen tavuklar ise yerlere yem dökülmesi ile beslenmektedir. Sürekli olarak yerden yem toplamaya alışan ve yerdeki besinlerle beslenen tavuklar bu nedenden dolayı uçma ihtiyacı duymamaktadır. Bu durum söz konusu olmasa idi besinlerini havadan yakalama ihtiyacı duysalar idi belki tavuklar uçma yeteneğini geliştirme konusunda çaba sarf edebilir ve kendilerini geliştirebilirlerdi. Çünkü hayvanların sergilediği tutum ve davranışları genel olarak iç güdüleri ve besin ihtiyaçları şekillendirmektedir.

Tavuklar Uçamıyorsa Kanatları Neden Var?

Tavuklar da uçma yeteneği olmaması nedeni ile kanatlarının hiçbir işe yaramadığı insanlar tarafından düşünülmektedir. Bu oldukça yanlış bir düşüncedir. Çünkü tavukların sahip olduğu kanatlar onlara birbirinden farklı alanlarda fayda sağlamaktadır. Tavuklar müdahale esnasında hızlı şekilde kaçma özelliğine sahiptir. Bu özelliğini kanatlarına borçludur. Çırpma işlemi esnasında aldığı kuvvetle bulunduğu ortamdan ileriye daha hızlı atılabilmektedir. Bunun dışında tavuklar da tüm canlılar gibi içgüdüsel olarak çiftleşmeye ihtiyaç duymaktadır. Bunun sağlanması için de tavukların horozları kendilerine çekmesi onları cezbetmesi gerekmektedir. Bu işlem için tavukların kanatları son derece önemlidir. Kanatları ile yaptıkları kurlarla horozları çiftleşmeye ikna etmektedirler. Bunlar dışında güvenlik ve saldırma amaçlıda kanatlarını kullanmaktadırlar.

загрузка...

Oxşar yazılar

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

enteresan bilgiler
Close
Back to top button