
Parmaklar Neden Suda Fazla Kalınca Buruşur?
Neden suda fazla kalınca ellerimiz buruşur? Denize ya da havuza girdiğinizde elleriniz, avuç içleriniz ya da ayaklarınız buruşmaktadır. Fakat kollarınız, sırtınız gibi kısımlar ise bu durumdan etkilenmez. Peki neden elleriniz, ayaklarınız suda fazla kaldığınızda buruşur da diğer bölgeler bu durumdan etkilenmez? Avuç içlerimiz ve ayak tabanlarımızın dışında derimizde tüyler ve bu tüylerin arasında birden fazla yağ bezesi bulunmaktadır. Bu yağ ise vücudumuzun içerisinde geçirmez bir yağ tabası oluşturmaktadır. Ve özellikle tüylü kısımlarda yani vücudumuzun bütün kısımlarında var olan bu tüyler, suyun vücudumuza girmesine engel olmaktadır. Fakat avuç içi ve yağ tabanlarında tüy bulunmamaktadır. Tüy olmadığı zaman ise su, vücutta uzun süre kaldığı zaman yavaş yavaş deriden içeriye doğru girmekte olup daha fazla ilerleyememektedir. Bunun nedeni, üstteki deri tabakasının suyu emmesi, emdikçe de genişlemesidir. Genişledikçe de yer bulamayıp buruşmaktadır. Elbette ki bunun hiçbir zararı da bulunmamaktadır. Çünkü bir süre sonra vücut eski haline geri dönecektir.
Suda Uzun Süre Kalan Buruşmuş Parmaklar Daha Mı İyi Kavrar?
Nörobiyolog olan Mark Cahangizi’nin parmak uçlarının buruşması konusunda yaptığı araştırmalar sonucunda, birden fazla bilgiye ulaştığını söylemek mümkündür. Mark Changizi, bu sürecin aslında bir adaptasyon süreci olduğunu vurgulamaktadır. Bunu basit bir örnekle açıklamak gerekirse; tekerlek üzerindeki dişlerin kuru bir ortamda asfaltı daha iyi bir şekilde kavradığı bilinmektedir. Yarış arabalarını kullananlar da bu sebepten dolayı bu tekerleklerin daha kullanışlı olacağını düşünerek tercihlerini bu tekerleklerden dolayı kullanmaktadır. Ancak yağmurlu havalarda dişli tekerlerin daha güvenilir olduğu bilinmektedir. Bu mantıktan yola çıkarak buruşan parmakların da ıslak ve kuru ortamlarda çok daha iyi bir şekilde kavramakta olduğu kanısına ulaşmak kaçınılmazdır. Fakat herhangi bir sebepten dolayı biyolojik özelliklerin adaptasyon amaçlı gelişmiş olduğunu kanıtlamak zordur.
2011 yılında Mark Changizi’nin ekibi ile birlikte suyun meydana getirdiği buruşukluklarının yaratmış olduğu kabartıların arasından akarak parmakların çok daha iyi bir şekilde kavramış olduğuna dair pek çok kanıt ortaya koymuşlardır. Fakat bu buruşukluk veya kabarcıkların oluşması için suyun içerisinde yaklaşık 5 dakika kadar kalması gerekmektedir. Aksi takdirde daha kısa sürede kalan yüzeylerde bu durum ortaya çıkmamaktadır. Bunun yanı sıra vücudun (eller, avuç içleri, ayaklar) tuzlu su yerine tatlı su içerisinde kalması bu durumu çabuklaştıran nedenlerdendir. Diğer bir deyişle uzun süren yağmurlu havalarda temasın olması gerekmekte. Bu durumun, primatlarda ilk defa ortaya çıkış koşullarına işaret edildiği bilinmektedir. Sonuç olarak Mark Changizi, buruşma tepkisinin ince motor becerini yani daha küçük nesneleri tutma konusundan ziyade vücut ağırlığının dengelenmesi konusunda daha faydalı olduğuna dikkat çekmektedir. Böyle bir konuda ulaşılmak ve yapılmak istenen deneylerin daha küçük nesneler ile değil de çok daha ağır nesneler ile tutunma becerilerinin (Ağaca tutunabilmek vs.) bu becerileri içermesi gerektiği görüşünde olmaktadır.
2013 yılında yapılmış bir deney sonucunda ise; buruşuk parmakların ıslak haldeki nesneleri tutmayı kolaylaştırdığı görülmüştür. Fakat 2014 yılında Alman araştırmaların yapmış olduğu bir başka deneyde ise kişilerin parmaklarındaki buruşukluğun ve nesnelerin ıslak veya kuru olmamasının birtakım becerileri etkilemediği görülmüştür. Tayvanlı araştırmacıların 24 yaşındaki erkek bir denekle yapmış olduğu gözlem sonucunda ise; parmak uçları buruşuk ve düz olduğu zaman bir çubuk üzerinde kayarken uygulanmış olan basıncı ve bir yayı tutmanın buruşmuş olan parmakların performansını zayıflatmış olduğu görülmüş.
Yukarıda bahsedilen bu araştırmalar, parmak uçlarının buruşması ile ilgili kavrama ve bunun sonucuna işaret etmektedir.