Mevlana kimdir?
Mevlana’nın adı hiçbirimiz tarafından bilinmemektedir. Hayatını tam olarak bilmesek de şiirlerini ve sözlerini iyi biliyoruz.
Mevlana veya Mevlana Celaleddin Rumi 30 Eylül 1207’de doğdu ve 17 Aralık 1273’te 66 yaşında öldü. Mevlana, şiirleri 13. yüzyıla kadar uzanan en önemli şairlerden biridir. Eserlerinin çevirileri özellikle Azerbaycan, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Asya’da yaygın olarak okunmaktadır.
Mevlana kimdir? Mevlana Hakkında
Mevlana, ilahiyatçı, filozof, hoşgörünün simgesi sayılan bilim adamıdır. Konya’ya vardıklarında henüz 11 yaşındaydı. Ancak 11 yaşındayken akranları kadar fakir değildi. Babasının üzerine düşmesi onu yaşının farkına varmasını sağladı.
Annesi Balkh Emiri Ruknaddin’in kızı Momina Khatun, büyükannesi ise Harezmşah hanedanından Pers prensesi Malika-i Cihan Emetullah Sultan’dır.
Babası “Alimler Sultanı” olarak biliniyordu, Muhammed Bahaddin Veled: dedesi Ahmed Hatib oğlu Hüseyin Hatibi idi. Kaynaklar, Türk geleneğinde babası Sultanul Ulema’nın (Bilgin Sultanı) adını açıklamaktadır.
Etnik köken tartışmalı ve Farsça mı, Tacikçe mi yoksa Türk mü olduğu konusunda görüşler var.
Babasının ölümünden sonra 24 yaşında akademide öğretmenlik yaptı. Eserlerinin çoğu Farsça yazılmıştır. Nadir eserlerinden bazılarını Türkçe, Yunanca ve Arapça yazdı.
Mevlana’nın hayatı
Bir bilim insanı olarak hayatında her zaman büyük değişikliklere izin veren Mevlana için dönüm noktası, Shams Tebrizi ile tanışmak oldu. 1273’teki ölümüne kadar, bilgisinin çoğunu kendisine borçlu olduğunu söyleyerek her zaman Şems’e olan duygularını ifade etti.
Aynı zamanda derinden üzülen Mevlana, Şems’le daha fazla vakit geçiremeyeceğinden hep şikayet etti.
Mevlana Şems’in ölümünden sonra uzun yıllar herkesten uzakta kapalı bir hayat yaşadı. Kendini insanlardan izole etti. Daha sonra Selahaddin Zarqubi ve Hüsamettin Çelebi, Şems Tebrizi’nin yerine geçmeye çalıştı.
Mevlana’nın yazdığı Mesnevi eserinde adı Muhammed bin Muhammed bin Hüseyin el-Belhi olarak verilmiştir. Burada Muhammed’in adı babasının ve büyükbabasının adıdır ve Belkhi memleketi Balkh’ın adıdır. Lakabı Jalaleddin’dir. Onu yüceltmek için “efendimiz” anlamına gelen “Mevlana” adı söylendi. Bir diğer lakap olan “Khudavandigar” ise babası tarafından Mevlana’ya verilmiş ve “padişah” anlamına gelmektedir. Mevlana, doğduğu köye göre Balkhi, hayatına devam ettiği Anadolu’ya göre Mevlana olarak anılmaktadır.
Celaleddin Rumi’nin Rabbine olan bağlılığı, Rabbine olan sevgisi ile ön plana çıkmıştır.
Onu ve düşüncelerini tek bir biçime sokmak, sınırlamak, sınırlamak, belirli bir parçaya koymak yanlıştır. Çünkü 66 yıllık hayatı boyunca Müslümanlardan gayrimüslimlere kadar herkese dokunabilmiş ve kim olursa olsun herkesi kucaklamıştır.
Böylece eserleri onlarca dile çevrilmiş, geride bıraktığı cennet geleneği UNESCO’nun Somut Olmayan İnsanlık Kültür Mirası listesine dahil edilmiş ve her yıl düzenlenen Şabi-i Arus törenleri evrensel bir boyut kazanmıştır.
Mevlana’nın Eserleri
Mevlana’nın en önemli eseri 1268 yılında tamamladığı Mesnevi’dir. Sekreteri, arkadaşı ve sırdaşı Çelebi Hüsameddin tarafından yaklaşık dört yıldır Farsça yazılan Mesnevi, aslında, klasik Doğu edebiyatının ortak adı, köyüne özgü bir şiir türüdür.
Mevlana’nın diğer eserleri ise çeşitli konularda okuduğu şiir koleksiyonu, Divan-i Kebir veya “Büyük Kitap” tır.
Diğer Selçuklu hükümdarlarına, dini ve bilimsel konularda içgörülü bilgiler sağlamak için dönemin önde gelen şahsiyetlerine tavsiye için 147 mektuptan mektup
Mevlana’nın çeşitli meclislerdeki sohbetleri, oğlu Sultan Veled tarafından derlenmiş, cennet ve cehennem, dünya ve ahiret, mürşid ve murid, aşk ve cennet gibi konuları içermektedir.
Adından da anlaşılacağı gibi Mevlana’nın Yedi Meclisi ve Yedi Vaazının kutlanmasının bir sonucu olan Mejlisi-i Seba’dır (Yedi Meclis).
Hayatını “Khamdim, Bakdim, Yandim” sözleriyle anlatan Mevlana, 17 Aralık 1273 Pazar günü vefat etti.
Mevlana, ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul etti. Öldüğünde sevgili Tanrısı ile yeniden bir araya gelecekti.
Mevlana’nın 7 tavsiyesi
- Cömertlik ve cömertlik nehri gibi ol
- Merhamet ve merhamet içindeki güneş gibi ol
- Başkalarının günahlarını örtmek için bir gece gibi ol
- Saklan ve sinirler kadar ölü ol
- Tevazu ve tevazu içinde dünya gibi ol
- Dayanıklılıkta deniz gibi ol
- Ya olduğun gibi bak ya da göründüğün gibi ol.