Maraqli melumatlar

Kurşun Geçirmez Cam Nedir?

Kurşun geçirmez cam ilk olarak 1909 yılında ortaya çıkmış daha sonra 1936 yılında günümüzde kullandığımız halini almıştır. Kurşun geçirmez camlar dışarıdan gelecek pek çok tehlikeye karşı son derece dayanıklı ve sağlamdır. Merminin dahi iç tarafa geçmesini engellediğinden dolayı bu adı almıştır. Birden fazla sert cam tabakasının bir araya getirilmesi ile oluşturulmaktadır. Bu kalın cam tabakalarının arasına ise plastik film tabakası ya da polikarbonat adı verilen maddeler yerleştirilmektedir. Bu sayede camın dayanıklılığı daha da fazla arttırılmaktadır. Tüm bunların bir araya getirilip birleştirilmesi ile dışardan gelecek müdahalelere karşı yüksek dayanıklı kurşun geçirmez camlar elde edilmektedir. Kullanım alanı açısından oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir.

загрузка...

Kurşun Geçirmez Cam Nasıl Üretilir?

 Kurşun geçirmez cam üretimi eski ve yeni modellerde birbirinden farklılık göstermektedir. Bu farklılığın nedeni üretim esnasında kullanılan ürün çeşitliliği ve değişkenliğidir. Eski tip kurşun geçirmez camlarda cam ve camın üretildiği plastik ürün bir araya getirilerek bu yöntemle cam elde edilmektedir. Yeni tip kurşun geçirmez camlarda ise polimer, iyonik plastik, polikarbonat ve etilen vinil asetat adı verilen malzemelerden faydalanılmaktadır. Birbiri ile aynı özellikle pek çok cam tabaka aralarına bu maddeler de uygulanarak tabaka haline dönüştürülmektedir. Bu işlem yapılırken ısıtma ve de sıkıştırma tekniği kullanılmaktadır. Çünkü oluşacak tabakanın dayanıklı ve sağlam olması için bu işlem gereklidir. Kurşun geçirmez cam içerisine katman olarak konan plastik madde yüksek ısıya maruz kaldığında eriyerek cama yapışmakta ve tabakanın birbirine daha sağlam şekilde yapışmasını sağlamaktadır. Bu ısıtma ve yapıştırma işi uygulanırken vakumdan faydalanmak son derece önemlidir. Çünkü oluşacak hava kabarcıkları cam da istenen yapıyı elde etmeyi engellemektedir.

 Kurşun geçirmez camların üretimi esnasında içerisine katılan maddeler cama birbirinden farklı oranlarda fayda sağlamaktadır. Cam üretimi esnasında kullanılan malzemelerden bazıları şunlardır;

загрузка...

1-Cam Kaplı Polikarbonat

Dışı cam ile kaplanmış halde bulunan polikarbonatın laminasyon adı verilen teknik ile cama uygulanmasıdır. Sıkıştırma işlemi uygulanan cama hem ısı hem de soğutma teknikleri peş peşe uygulanır. Yapılan bu işlem sonucunda oldukça yüksek dayanıklı kurşun geçirmez cam elde edilir.

2-Akrilik

Akrilik tamamen bir plastik üründür. Fakat cam gibi şeffaf bir özelliğe sahiptir. Darbelere karşı dayanıklı bir malzemedir. En önemli faydası kurşun geçirmez camın uygulanması esnasında hafif olması nedeni ile fazla yorucu olmamasıdır. İstenilen yere kolay şekilde uygulanmaktadır. Yapı olarak sert bir malzemedir. Bu nedenden dolayı dışardan gelen etkilere karşı itme uygulamaktadır.

3-Polikarbonat

Polikarbonat bir polimer maddedir. Yapısal açıdan yumuşak bir malzemedir. Yumuşak bir malzeme olması nedeni ile de dışardan gelen etkiyi içerisine alarak tutma özelliği göstermektedir. Uygulama ve üretimi oldukça zor ve sıkıntılı bir süreçtir. Diğer kurşun geçirmez cam üretimi esnasında kullanılan ürünlere göre biraz daha yüksek fiyatlara piyasada satılmaktadır. Akrilik den çok daha fazla etkili ve güçlüdür.

загрузка...

Kurşun Geçirmez Cam Nerelerde ve Ne Amaçla Kullanılmaktadır?

Kurşun geçirmez camlar sağladığı güvenlik nedeni ile yaşamın her alanında sık sık kullanılmaktadır. Özellikle polis merkezleri, askeri alanlar, polis veya asker araçları ve nöbet yerleri gibi pek çok alanda bu camlardan faydalanılmaktadır. Dışardan gelecek terör eylemleri başta olmak üzere pek çok kötü durumdan asker ve polisleri korumaktadır. Okullarda özellikle girişte bulunan bekçilerin güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Otel, stadyum, arena ve banka gibi işletmelerde ise ön büro çalışanlarını koruması amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca tüm milletvekilleri ve üst düzey yöneticilerinin araçlarında da güvenlik amaçlı kullanılmaktadır.

загрузка...

Oxşar yazılar

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

enteresan bilgiler
Close
Back to top button