Maraqli melumatlar

Ayılar Hakkında enteresan bilgiler

Ayılar, doğada yürüyenler ve piknik yapanlar için tam bir kabustur. Aslında yaşadıkları yeri ve ailesini korumaktan başka çaresi olmayan bu sevimli hayvanlar, ne yazık ki sahip oldukları tatsız isimlere haklı çıkarmaktadır.

Ayılar hakkında bilgi
Ayılar aslında utangaç ve dikkatsiz hayvanlardır. Genellikle insanlara yaklaşmazlar. 2-3 km mesafeden kokunuzu alıp bulunduğunuz bölgeden uzak durmaya çalışabilirler. Ayrıca insan sesine yabancı oldukları için insan sesini duyduklarında uzaklaşırlar. İnsanlara saldıran bir hayvan değil. Tehlikeli durumu ortadan kaldırır.

Ayılar Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya’da yaşarlar. Modern ayıların ortak özellikleri büyük gövde, uzun burun, küçük yuvarlak kulaklar, kıllı gövde, küçük kuyruk, 5 ayak parmağı, topuklar üzerinde yürümedir.

Ayılar, tarih öncesi çağlardan beri insanlar tarafından etleri ve kürkleri için avlanmıştır. Ayıyı kızdırmak, dans etmek gibi eğlenceli aktiviteler de kullanıldı.

Ayılar, boyut, renk ve yaşam alanı bakımından değişen pandalar dahil sekiz türden oluşur.

Yetişkin bir ayı, saatte 65 km hızla yokuşta yukarı ve aşağı koşabilir.

Boz türü, harika bir ısırma gücüne sahiptir. Çeneler o kadar güçlüdür ki bir bowling topunu kolayca ezebilirler.

Boz ayı ve bugün yaşayan diğer tüm ayılar, yaklaşık 30 milyon yıl önce yaşamış bir köpek ve rakun melezinin torunlarıdır.

Bugüne kadar, karada yaşayan en büyük ayı, et yiyen bir dev olmuştur. Modern bir ayının iki katı büyüklüğündeydi ve durdurulduğunda neredeyse 6 metre boyundaydı. Kuzey Amerika’da antiloplar tarafından yetiştirildiği ve yaklaşık 12.000 yıl önce neslinin tükendiği söyleniyor.

Ayılar çok zeki ve çevik hayvanlardır. Tuzaktan yem almak için önce tuzağı etkisiz hale getirirler. Nasıl? Tuzağa kaya parçaları atarlar ve ardından yemi etkisiz hale getirirler.

Ayılar vahşi doğada 30 yıla kadar yaşayabilir. Ancak bir boz ayı, 47 yaşına kadar Londra’da bir hayvanat bahçesinde yaşadı.

Ayılar da çok hızlı koşabilir. Saatte 66 km hızla. Dünyanın en hızlı adamı olan Hussein Bolt saatte 44 km koşma hızına sahip.

Sadece kutup ayıları etoburdur. Diğer ayılar hem et hem de yiyecek yerler. Bir ayının kalbi normalde dakikada 40 kez atar. Ancak kışa hazır bir ayda 8’e düşer.

Aç bir ayı her şeyi yiyebilir. Buna kar arabası koltukları, motor yağı, kauçuk vb. Dahildir. Ayılar genellikle yalnız bir yaşam tarzına öncülük eder. Bilim adamları, dev pandanın DNA’ya göre bir ayı türü olduğunu doğruladılar.

Yetişkin bir ayı, 500 kg’dan fazla bir yükü kaldırabilir.

Azerbaycan’da ayıların yayılış alanı esas olarak Büyük Kafkasya’dır. Mevsimlere bağlı olarak, Kuzey Kafkasya’dan veya bölgeyi terk edenlerin toplam sayı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Uzmanlara göre Azerbaycan’da yaklaşık 500-700 kişi var.

Bir ayı gördüğünüzde ne yapmalısınız?
Görülmemeye çalış
Heyecanlanmadan sessizce uzaklaşmaya çalışın
Mümkünse rüzgarla yüzleşin ve kokunuzu aya ulaştırmaya çalışın. Ayılar insan gibi kokmaz.
Onu iki ayak üzerinde dururken görmekten korkmayın, büyük olasılıkla havayı koklayarak ve etrafa bakarak bilgi toplar. Gergin bir hareket yapmadan “sessizce ve yavaşça” uzaklaşın
Ona yaklaşmaya çalışma
Beslemeye ve beslemeye çalışmayın
Ayı sizi görürse gergin görünmeden varlığınızı hissedin ve insan olduğunuzun bilinmesine izin verin. İnsan olduğunuzu anlarsa ve sizi bir tehdit olarak görmezse, sorun olmayacaktır.

  • Ellerinizi kaldırarak harika görünmeye çalışın
  • Sessizce konuşun, konuşun veya şarkı söyleyin
  • Yine hiç konuşmadan, arkanızı dönmeden sessizce uzaklaşmaya çalışın.
  • Göz temasından kaçının
  • Kaybolduğunda dikkatli olun, eğer kaybolursa sizi izliyor demektir.
  • Ani hareketler yapmayın
  • Dönüp koşma
  • Bağırma ve gergin olma
  • Bir şeyler fırlatarak gözdağı vermeye çalışmayın.
  • Koşmaya başlarsan peşinden koşar. Bir ayıdan kaçamazsın.

Ayıdan kaçmak için uzun bir ağaca tırmanabilirsiniz. Kendini öldürebilirsin.

загрузка...

Oxşar yazılar

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

enteresan bilgiler
Close
Back to top button