Maraqli melumatlar

Ateşi Çıkan Biri Neden Üşür?

Ateş, vücutta bulunan kendi termostat ısısının yükselmesi sonucu oluşmaktadır. Ateşin yükselmesi ile birçok insan üşümektedir. Bu da akıllara ateşi çıkan biri neden üşür sorularını getirmektedir. Her insanın kendi vücut ısısı farklı olmaktadır. Vücutta olan bu farklılıklar beynimize yerleştirilen gerçek bir termostat sayesinde yapılmaktadır. Beyin tarafından terlemeyi düzenleyen ve ayarlamaları yapan bezin adı hipatalamus bezidir. Bununla birlikte cilt tabakası altında bulunan yumak görünümlü olan milyonlarca ter bezi ve bu ter bezleri içerisinde birçok kanal bulunmaktadır. Çevrede ki ısının artması ile beynimiz, ciltte bulunan ter bezlerini uyarmaktadır. Ter bezlerinde bulunan ince kanallar sayesinde deri üstünde gözle görülemeyecek seviyede sıvı salgılanmaktadır. Cilt tabakası üzerine çıkan bu ter buharlaşma sırasında vücut ısısını da almaktadır. Böylece cilt kendiliğinden soğumaktadır. Bazı virüs ve bakterilerin salgılamış olduğu maddeler ya da kendileri, vücudumuzu uyarmaktadır. Bu da endojen pirojen adlı bir maddenin artışına yol açmaktadır.  Bu pirojenler beyinde bulunan hipatalamusa etki etmektedir. Böylece önceden ayarlanmış olan termostat derecesini yükseltmektedir. Ateş de böyle ortaya çıkar. Ateş aslında belli sınırda kalması şartı ile vücudun kendisini koruma mekanizması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Hipatalamus, hastalık ile savaşma sırasında vücudun kaç derece ısıya kadar yükselmesi gerektiği bilgisini bütün mekanizmalara ulaştırmaktadır. Örnek olarak vücut ısısı 40 derece olarak belirlenmiş ise bu seviye bulunana kadar çalışmaktadır. Ateşe neden olan faktörleri vücut kurtulana kadar aynı düzeyde tutmaktadır. Bu da üşümemize sebep olmaktadır. Ateşimiz çıktığı zamanlarda normal hava bile daha soğuk gelmektedir. Bu da vücut ısısının artması nedeni ile dışarıda bulunan havanın daha soğuk algılanmaktadır.    

Ateş Çıkması Neden Olur? 

Ateş, vücudun hastalıklara karşı ürettiği bir savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle belirli hastalıklar oluştuğu taktirde vücut bununla savaşır ve ateş ortaya çıkar. Normal şartlar halinde enfeksiyon kaynaklı olan ateş birkaç gün içerisinde düşmektedir. Eğer ateş düşmüyor ve daha da yükseliyor ise ciddi bir enfeksiyon habercisi olabilmektedir.  Gıda zehirlenmesi, mantar enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, sinek böcek sokmasına bağlı olarak çıkan enfeksiyonlar, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, güneş yanığı ya da sıcak basması gibi nedenler sonucu da ortaya ateş çıkmaktadır.  

Ateşi Düşürmek İçin Ne Yapılmalıdır?   

Ateş düşürmek için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yollar doğru bir şekilde uygulandığında ateş düşer ve kişi daha rahat etmektedir. 

  • İlk olarak hafif ılık bir duş alarak işe başlayabilirsiniz. 
  • Bir ateş dürücü ilaç alarak ateşinizin düşmesini daha da hızlandırabilirsiniz. 
  • Ateşin düşmesi için bol bol su içilmesi gerekmekle birlikte nefes alınabilmesi için burun açık tutulmalıdır. 
  • Soğuk ve ıslak bir bez yardımı ile koltuk altı bölgesi belirli aralıklar ile kompres uygulaması yapılmalıdır. 
  • Bulunan ortamdan uzaklaşmak ve temiz hava alarak ateş düşürmeniz daha çabuk olacaktır. 
  • Ayrıca bulunduğunuz oda ısısı da düşürülmelidir. Kesinlikle kat kat giyinmemelidir. Rahat giysiler giyilmeli bununla birlikte fazlalık olan kıyafetler de çıkartılmalıdır. Ve üstünüz battaniye, yorgan vs. ile sarılmamalıdır. Bu ateşinizin düşmesini engellemekle birlikte daha da yükselmesine de sebep olabilmektedir. 
  • Ateşinizin çıkması halinde bolca dinlenmek de gerekmektedir. 
  • Sigara, alkol ve kahve vb. de içilmemesi gerekmektedir. 

Bu adımlar uygulandığı taktirde ateşin düşmesi ile birlikte ateşe bağlı üşüme de son bulmaktadır. Eğer bu işlemleri yapmanıza rağmen ateşiniz düşmüyor ise mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Ateşi çıkan biri neden üşür sorusunun cevabını verdiğimiz bu makale ile sorularınızın cevabını bulmakla birlikte bu duruma neden olan faktörleri ve düşürmek için neler yapılır sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.

загрузка...

Oxşar yazılar

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

enteresan bilgiler
Close
Back to top button