Maraqli melumatlar

Arka Koltukta Neden Araba Tutar?

Birçok kişiyi arka koltukta oturduğu zaman araba tutmaktadır. Araba tutması mide bulantılarına ve baş dönmelerine sebep olmaktadır ve bu sebeple gidilen yol eziyet haline gelmektedir. Araba tutan kişiler ise arka koltukta neden araba tutar sorularına cevap aramaktadır.  Arka koltukta oturulduğu zamanlarda ufuk çizgisi görünmemektedir. Araba tutması, iç kulak tarafından hareket algılanırken, gözler tarafından sabit durduğunuz bilgisi gelmesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse arka koltukta yolculuk yaparken beyin tarafından aracın hareket halinde olduğu anlaşılmaz ve bu sebeple vücut dengesi bozulmaktadır. 

загрузка...

Arka Koltukta Araba Tutması Nedenleri Nelerdir? 

Temel olarak hareketin beyin tarafından algılanması üç farklı sinirsel yol kullanılarak yapılmaktadır. Gözler tarafından gönderilen uyarılar, iç kulak tarafından gelen uyarılar ve vücut derin dokuları arasında bulunan proprioseptör tarafından gelen uyarılar olmak üzere sinirsel yollar kullanılmaktadır.  Bilinçli bir şekilde hareket edildiği durumlarda (yürüme gibi) beyine bu üç sinirsel yol ile mesajlar gitmektedir. Tam tersi olarak arka koltukta yolculuk yapmak gibi bilinçsiz olan durumlarda beyin tarafından bu üç sinirsel yol tarafından gelen mesajlar koordine edilememektedir. Arka koltukta araba tutmasının neden ortaya çıktığı tam olarak belli olmamaktadır. Fakat bu durum halinde bir doktora görünmekte fayda vardır. Ayrıca araba tutması için olan ilaçlar kullanılarak rahatlanabilir.  Arka koltukta araba tutması olduğu durumlarda mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi belirtilerin yanında panikleme, terleme, huzursuzluk ve sıkıntı çökmesi görülen diğer belirtiler arasında bulunmaktadır. 

Arka Koltukta Araba Tutması Durumuna Karşı Neler Yapılabilir?  

  • Seyahat ederken vücut tarafından ve iç kulak tarafından algılandığı hareketleri gözleriniz ile takip edebileceğiniz bir pozisyonda durarak arka koltukta araba tutmasına engel olabilirsiniz.
  • Yolculuk sırasında arabanın ön koltuğunda ya da cam kenarında oturarak yolun gittiği yöne bakmak gerekmektedir.
  • Araç koltuklarının gidiş yönüne ters yönde olmamasına özen göstermek gerekmektedir.
  • Yolculuk sırasında kitap okuma, telefon, tablet, bilgisayar ile ilgilenme gibi faaliyetlerden uzak durmalısınız.
  • Yolculuk sırasında araç tutması durumlarını yaşayan kişiler ile sohbet etmemek ve onları seyretmemek gerekmektedir.
  • Baharatlı yiyecekler ve ağır kokulardan uzak durmanız gerekmektedir. Tuzlu yiyecekler yiyecek midenizin yatışmasını sağlayabilirsiniz. Böylece mide bulantınız azalabilir ve kusma ihtimaliniz düşmektedir.
  • Doktor tarafından tavsiye edilmiş olan arka koltukta araç tutması durumuna karşı bir ilaç bulunuyor ise yolculuk öncesi bu ilaçları kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Arka Koltukta Araba Tutması Tehlikeli Midir? 

Arka koltukta araba tutması tehlikeli bir durum değildir. Ancak kişiyi yolculuk esnasında rahatsız ve huzursuz hissetmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle kişinin yaşamı belli bir ölçüde engellenmektedir. Genel olarak aracın hareketinin son bulması ile araba tutması da son bulmaktadır. Fakat bazı durumlar halinde yolculuktan birkaç saat ya da birkaç gün sonrasında dahi mide bulantısı ve kusma, baş dönmesi şikayetleri araba dursa bile bu şikayetler devam edebilmektedir.  Bu durumlar halinde panik yapmadan geçmesi beklenmelidir. Uzun süreler yine de geçmezse bir doktora görünerek muayene olmakta fayda vardır. Arka koltukta araba tutması bilinen herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat yolculuk sırasında belirli önlemler alınabilir ya da bazı ilaçlar fayda sağlamaktadır. Bu ilaçlar tehlikeli olmamakla birlikte oluşan mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi belirtileri ortadan kaldırabilmektedir. Arka koltukta neden araba tutar sorusu ile birlikte arka koltukta araba tutmasına karşı neler yapılabilir ve arka koltukta araba tutması tehlikeli midir gibi merak edilen bütün sorulara cevap vermiş olduk.

загрузка...

Oxşar yazılar

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

enteresan bilgiler
Close
Back to top button